Kakšne neprijetnosti za naše ljubljenčke prinašajo trave?

Razposajeno tekanje in skakanje po travi na prvi pogled ni tako nedolžno, kot se zdi. Ali ste vedeli, da morate po sprehodu po visoki travi vašega psa ali mačka pregledati, da po poti ni nabral travnih klasov? Kakšne težave povzročajo travni klasi in trave nasploh, opisujemo v nadaljevanju.

Nevarnost klasa trave za pse in mačke

 

Klas trave – na videz nedolžen, a zelo nevaren za vaše hišne ljubljenčke. Klas trave je droben, običajno 1–2 cm dolg in različnih oblik ter koničaste oblike. Klasje se zlahka ujame na dlako vašega ljubljenčka, potuje po dlaki proti koži in jo lahko predre. Zaide pa lahko tudi v oko ali uho. Klas lahko povzroči cel kup težav, od manjšega draženja pa vse do hujših posledic, ki zahtevajo operativni poseg.

Klasje lahko zaide v vse telesne odprtine, zato je pomembno, da ljubljenčke držite stran od visoke trave, saj se klasje zlahka prime za dlako. Vsakodnevna nega dlake in pregledovanja po sprehodu je najboljši način za odstranjevanje klasja in odkrivanje morebitnih okužb in poškodb. 

Natančno preglejte oči, ušesa, nos, pazduhe, dimlje in med prsti – tam se klasi zelo pogosto zadržujejo. To morate storiti zlasti vsakič, ko se vrnete s sprehodov, na katerih so se mačke ali psi sprehajali skozi travnata območja, da jih previdno in zgodaj opazite in odstranite. Svojim štirinožnim prijateljem lahko celo skrajšate dlako, da zmanjšate površino, na katero se lahko klasi pritrdijo. Skrb za urejeno in pristriženo dlako je zato nujna.

Če klas zaide v oko, le-to postane rdeče in lahko oteče. Pojavi se tudi izcedek, pes ali mačka pa pogosteje mežikata. Klas v očesu se zaradi vidnih simptomov hitro opazi, medtem če zaide v druge telesne odprtine, moramo biti na simptome bolj pozorni. Če vaši ljubljenčki močno zmajujejo z glavo, pogosto kihajo, postanejo počasni in leni itd., je zelo verjetno, da klas trave nekje v organizmu povzroča težave, zato čimprej obiščite veterinarja.

Alergija na travo

 

Alergije so pogost vzrok kožnih stanj pri psih in mačkah. Glavna razlika med ljudmi in psom ter mačkami je v tem, da alergije pri hišnih ljubljenčkih po navadi povzročajo kožne bolezni in težave z ušesi. Simptomi običajno vključujejo srbenje in praskanje.

Alergije je težko obvladati in so kronične narave. To lastnikom povzroča veliko preglavic in skrbi, hišnim ljubljenčkom pa nelagodje. Pravilna diagnoza, skupaj z ustrezno terapijo, uvedeno v zgodnji fazi bolezni, bo to frustracijo zmanjšala.

Obstajajo 3 glavne vrste kožnih alergij, hišni ljubljenček pa ima lahko kombinacijo vseh treh vrst alergij: alergija na bolhe, alergija na hrano in atopijski oz. alergijski inhalacijskih dermatitis. 

Pogost alergen atopijskega dermatitisa, ki povzroča alergično reakcijo kože, je med drugim tudi cvetni prah trav. Alergijo na travo povzroča cvetni prah, ki plava po zraku, čeprav tega ne vidimo. Te mikroskopske spore lahko absorbira koža vašega psa ali mačke ali njune dihalne poti ter povzročijo alergijsko reakcijo. Nekateri znaki so praskanje, pretirano lizanje, izpuščaj, rdeča in gnojna koža ter pordelost in solzenje oči in nosu. Če opazite, da vaš pes ali maček kiha, kašlja in piska, morate biti pozorni da ne gre za zoženje dihalnih poti. V vsakem primeru pa je potreben obisk veterinarja, da poskrbi za vašega ljubljenčka.

Avtorji:   

Consecte libero id faucibus nisl tincidu. Magna etiam tempor orci lobor faculs lorem ipsum.

Instagram feed