Tudi jesen je sezona klopov

Klopi niso le poletni problem. Določene vrste klopov postanejo bolj aktivne šele v jesenskih mesecih, vse dokler temperature niso nižje od 4–5 °C. Klope je treba torej obravnavati kot celoletno nevarnost za zdravje. Najpogostejši klop v Sloveniji je gozdni klop, ki predstavlja okoli 87 % populacije vseh klopov.

Sami klopi niso toliko težava, kot bolezni, ki jih prenašajo. Najpogostejše bolezni, ki jih pri psih in mačkah povzročajo klopi, so borelioza, babezioza in erlihioza. Zato je izrednega pomena, da psa ali mačko pregledamo po vsakem sprehodu. Klop namreč lahko prenaša bolezen takrat, ko je na psa pritrjen od 24 do 48 ur.

Kje se jeseni skrivajo klopi?

 

Klopi jeseni čakajo na gostitelja skriti v podrastju in v listni stelji, ki je prisotna na gozdnatih območjih, ki jih običajno naseljujejo. Zato odsvetujemo kopičenje kupov listja ali zastirke v bližini domov oz. skušamo preprečiti, da bi se psi in mačke valjali po listju. Samice klopov pogosto odložijo jajca med odpadlo suho listje in to kar do 3000 jajc v enem obdobju razmnoževanja.

Kako lahko svojega psa ali mačko jeseni zaščitite pred klopi?

 

Psi in mačke so zelo dovzetni za ugrize klopov in bolezni, ki jih ti prenašajo. Za večino bolezni, ki jih prenašajo klopi, cepiv ni. Niti ne moremo preprečiti, da bi psi in mačke prinesli klope v naš dom. Iz teh razlogov je pomembno, da pri svojem hišnem ljubljenčku uporabite sredstvo proti klopom.
Klopom se ne ljudje in ne psi ne moremo popolnoma izogniti, veliko pa lahko naredimo s preventivo in na ta način zmanjšamo možnosti za klopno-prenosljive bolezni.

Pomembno je, da štirinožnega prijatelja zaščitimo pravočasno. Na trgu je precej različnih zaščitnih sredstev, od žvečljivih tablet, ampul, ovratnic, pršil ipd. Najboljša sredstva so tista, ki delujejo hkrati repelentno (odganjajo klope) in akaricidno (klope ubijejo). Potrebno pa je vedeti, da so nekatera sredstva za preventivo proti klopom, ki so sicer primerna za pse, strupena za mačke. Zato se je smiselno o tem, katero sredstvo je za vašega psa oz. mačko najbolj primerno, dobro posvetovati z veterinarjem, sploh če imate doma tako mačko kot psa.

Brelioza pri psih in mačkah

 

Ugrize klopov je morda težko zaznati. Znaki klopne bolezni se lahko pojavijo šele 7–21 dni ali dlje po ugrizu klopa, zato pozorno opazujte svojega ljubljenčka glede sprememb v vedenju ali apetitu.
Kakšni so simptomi borelioze?
Borelioza je na žalost precej pogosta bolezen pri psih in mačkah. Značilni simptomi so:

  • vročina,
  • izguba apetita
  • zmanjšana energija,
  • šepavost (lahko se premika, se občasno in ponavlja),
  • splošna togost, nelagodje ali bolečina,
  • otekanje sklepov.


Simptomi lahko napredujejo do odpovedi ledvic, kar je lahko usodno. Lahko se pojavijo tudi resni srčni in nevrološki učinki.
Najboljša preventiva je torej celoletna uporaba preventivnih sredstev proti klopom. Že nekaj toplih dni ali lokacija na dvorišču, zaščitena pred zmrzaljo, lahko klopom omogoči preživetje tudi pozimi.
Če vas zanima več o primernih sredstvih proti klopom za vašega ljubljenčka ali vas skrbi, da je okužen s klopno-prenosljivo boleznijo, nas pokličite in svetovali vam bomo po naših najboljših močeh.

Avtorji:   

Consecte libero id faucibus nisl tincidu. Magna etiam tempor orci lobor faculs lorem ipsum.

Instagram feed